Camper Stop - Χώροι προσωρινής στάθμευσης Τροχοσπίτων & Αυτοκινουμένων

ΕΔΩ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΘΕΜΑΤΑ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΟΧΟΣΠΙΤΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΑΠΑΝΤΑΤΕ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΣΑΣ ΤΑΛΑΙΠΩΡΟΥΝ
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Admin
Δημοσιεύσεις:841
Εγγραφή:Τετ Νοέμ 12, 2008 7:47 am
Επικοινωνία:
Camper Stop - Χώροι προσωρινής στάθμευσης Τροχοσπίτων & Αυτοκινουμένων

Δημοσίευση από Admin » Τρί Απρ 23, 2019 6:16 pm

Camper Stop - Χώροι προσωρινής στάθμευσης ρυμουλκούμενων τροχοσπίτων και αυτοκινουμένων.

Στην Ελλάδα μια άγνωστη έννοια για τον πολύ κόσμο. Αιτία? Μόλις 700 αυτοκινούμενα τροχόσπιτα είναι ταξινομημένα στην Ελλάδα.
Στην Ευρώπη όμως κυκλοφορούν 1,8 εκατομμύρια αυτοκινούμενα τροχόσπιτα και 3,5 εκατομμύρια ρυμουλκούμενα. Στην δε Ισπανία ξεχειμωνιάζουν πάνω απο 120.000 αυτοκινούμενα απο τον Οκτώβρη μέχρι τέλος Απριλίου.
Να μια ευκαιρία για την τουριστική οικονομία της χώρας μας να δούμε σοβαρά το θέμα. Κόστος πολύ χαμηλό να δημιουργήσουμε ένα απλό Camper Stop ή αρκετά υποφερτό αν θέλουμε να παρέχουμε και κάποιες πρόσθετες υπηρεσίες.
Αν δε έχουμε κάποια ταβέρνα ή άλλο τουριστικό προορισμό ακόμα καλύτερα να τραβήξουμε κόσμο στην περιοχή μας.
Τα Camper Stop δεν λειτουργούν ανταγωνιστικά προς τα Camping στην δε Ευρώπη ολοένα και αυξάνονται αυτά που προσφέρουν υπηρεσίες Camper Stop. Είναι και μια καλή ευκαιρία τα Camping στην Ελλάδα να έχουν ένα κομμάτι του Κάμπινγκ ανοιχτό και τον Χειμώνα με πολύ μικρό λειτουργικό κόστος αλλά με αρκετό οικονομικό όφελος.
Πιστεύουμε σύντομα στην Ελλάδα να υπάρχει και νομοθετική διευθέτηση των χώρων αυτών και να βοηθήσουμε όλοι μας με ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ να αυξηθούν αυτοί οι χώροι και να βοηθηθεί η τουριστική οικονομία της Ελλάδος μας.

Τι είναι τα Camper Stop και σε τι διαφέρουν από τα Camping, πως ορίζονται :

Είναι χώροι προσωρινής στάθμευσης για τροχόσπιτα και αυτοκινούμενα συνήθως για σύντομο χρονικό περιθώριο 2-4 νύχτες και μπορούν είτε να παρέχουν μόνο την στάθμευση και την διανυκτέρευση είτε να παρέχουν ένα σύστημα αφόδευσης γκρίζων νερών και λυμάτων τουαλέτας και ανεφοδιασμού φρέσκου νερού. Έτσι ένα Camper Stop διαφέρει από ένα Camping στα παρακάτω σημεία :
- Η άφιξη και η αναχώρηση μπορεί να γίνει ακόμα και μέσα στην νύχτα
- Δεν υπάρχει χώρος υποδοχής Reception στον οποίο θα πρέπει να δηλωθεί η άφιξη ή η αναχώρηση
- Δεν υπάρχουν ξεχωριστοί χώροι Υγιεινής ( Τουαλέτες, Ντούζ ) ή υπάρχουν σε περιορισμένο αριθμό.
- Το στήσιμο σκηνών ή και προσκηνών σε τροχόσπιτα δεν επιτρέπεται.
- Η παραμονή επιτρέπεται και περιορίζεται σε μικρό χρονικό διάστημα. Συμφωνίες παραμονής για σεζόν ή κάμπινγκ διαρκείας δεν επιτρέπονται
- Χαμηλές τιμές χρέωσης στάθμευσης ή και δωρεάν
Σε περιπτώσεις χρέωσης η χρέωση γίνεται συνήθως σε αυτόματα μηχανήματα όπως στα πάρκινγκ σε αεροδρόμια ή άλλα ιδιωτικά πάρκινγκ.
- Έτσι δεν λειτουργεί ανταγωνιστικά στο Κάμπινγκ αλλά μπορεί και ένα Κάμπινγκ να παρέχει υπηρεσίες Camper Stop

Εξοπλισμός των Camper Stop

Στην πιο απλή του έκδοση ένα Camper Stop είναι ένα απλό πάρκινγκ, στο οποίο με την σχετική σηματοδότηση επιτρέπεται η διανυκτέρευση σε αυτοκινούμενα και ρυμουλκούμενα τροχόσπιτα. Αυτά τα απλά πάρκινγκ επιτρέπεται και από άλλες μορφές οχημάτων να επισκέπτονται όπως ΙΧ ή εκδρομικά λεωφορεία. Κατά κανόνα στον βασικό εξοπλισμό ενός τέτοιου χώρου στάθμευσης, υπάρχει ένας χώρος αφόδευσης γκρίζων νερών ή λυμάτων τουαλέτας, μια βρύση για τροφοδοσία φρέσκου νερού, όπως και κάδος απορριμμάτων. Ολοένα και περισσότερο στην Ευρώπη τοποθετούνται και αυτόματοι πωλητές ρεύματος ή νερού ή internet. Στον βασικό αυτό εξοπλισμός μπορεί να προστεθούν ενημερωτικές πινακίδες για τουριστικούς προορισμούς της περιοχής, χώρος ψησταριάς ή δημοσίων τουαλετών.

Από την στιγμή που υπάρχουν υπηρεσίες όπως ντούζ, σημεία πλυσίματος ρούχων μιλάμε για Comfort Camper Stop όπου οι διαφορές με τα Camping αρχίζουν να μειώνονται. Έτσι πολλοί ιδιοκτήτες Camping προσφέρουν ολοένα και περισσότερο στην Ευρώπη υπηρεσίες Camper Stop εντός των Camping τους δημιουργώντας μια κλίμακα μικρού Camping ή Low Cost διαμονής όπως οι κλάσεις στα ξενοδοχεία με την βαθμολόγηση αστεριών από το 1-5 δίνοντας στα Camper Stop την κλίμακα 1-2.

Νομικό καθεστώς

Τα Camper Stop πληρούν σε πολλοί λίγες περιπτώσεις και με πολύ λίγες εξαιρέσεις σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα τις προδιαγραφές ενός Camping. Ετσι δεν χαρακτηρίζονται νομικά ως Camping αλλά συνήθως ως Πάρκινγκ υπό των κανόνων του εκάστοτε ΚΟΚ. Για αυτό και συνήθως επιτρέπεται η χρήση τους συνήθως μόνο από οχήματα που διαθέτουν ένα κλειστό κύκλωμα γκρίζων νερών και τουαλέτας ( τροχόσπιτα ή αυτοκινούμενα ή εκδρομικά λεωφορεία )

Τι ισχύει πχ στην Γερμανία μια χώρα με πάρα πολλά ταξινομημένα αυτοκινούμενα και τροχόσπιτα

Συνήθως ένας τέτοιος χώρος στάθμευσης στη Γερμανία σηματοδοτείται από το 20176 με πινακίδα ΚΟΚ “Camper Stop” με κωδικό 365-67. Εκτός αυτού είναι δυνατή η σηματοδότηση από το 1992 με συνδυασμό πινακίων κυκλοφορίας κωδικού 314 “Πάρκινγκ” και πρόσθετα 1010-67 “Αυτοκινούμενα τροχόσπιτα”. Σε αυτές τις πινακίδες συνήθως μπορούν να προστεθούν και πινακίδες σήμανσης “Στάθμευσης περιορισμένου χρόνου”.

Στους περισσότερους χώρους μιλάμε για χώρους χαρακτηρισμένους ως πάρκινγκ, στους οποίους οι αρχές ή οι ιδιώτες που είναι και ιδιοκτήτες της Γής, επιτρέπουν μια ιδιαίτερη χρήση του χώρου, την διανυκτέρευση σε αυτοκινούμενα ή ρυμουλκούμενα τροχόσπιτα κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Μπορούν να παρέχονται και δυνατότητες ρήσης πχ του ψησίματος. Παρέχονται και άλλες δυνατότητες χρήσης , τότε αυτές πρέπει να αναφέρονται μέσα από συγκεκριμένες πινακίδες ή πινακίδα κανονισμού.

Γενικότερα στην Γερμανία επιτρέπεται η διανυκτέρευση σε αυτοκινούμενα και ρυμουλκούμενα τροχόσπιτα σε δημόσιους δρόμους και χώρους ως κοινόχρηστη χρήση, όταν χρησιμοποιούνται για την ξεκούραση του οδηγού και όταν αυτή κρίνεται απαραίτητη για την οδηγική ικανότητα του οδηγού. Σε αυτές τις περιπτώσεις επιτρέπονται όλες οι χρήσεις εντός του οχήματος, αλλά εκτός οχήματος δεν επιτρέπεται η συμπεριφορά “Camping” με ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, ψησταριών ή τεντών.

Αναγνώριση ανάγκης δημιουργίας τέτοιων χώρων και συνεισφορά στην τοπική οικονομία.

Σε πολλά τουριστικά θέρετρα δεν επιτρέπεται η διανυκτέρευση τροχοσπίτων ή αυτοκινουμένων σε πάρκινγκ, συνιστώντας τους επισκέπτες την χρήση των Κάμπινγκ. Οι ταξιδεύοντες όμως με αυτοκινούμενα τροχόσπιτα δεν προγραμματίζουν αλλά τους προκύπτει το σημείο στάθμευσης ανάλογα με το ταξίδι τους και επιλέγουν αυθόρμητα τα σημεία που θέλουν να επισκεφθούν ή θέλουν αν επισκεφθούν μια μεγάλη πόλη Αθήνα ή Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Πάτρα κλπ, όπου δεν υπάρχουν Κάμπινγκ και δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις δημιουργίας Κάμπινγκ.

Επίσης έρευνες έδειξαν στην Ευρώπη ότι αυτοκινούμενοι ταξιδιώτες που διανυκτερεύουν σε Camper Stop σε σύγκριση με αυτούς που διανυκτερεύουν σε Κάμπινγκ, ξοδεύουν τα ίδια χρήματα στα σημεία που διανυκτερεύουν σε σούπερ μάρκετ, εστιατόρια κλπ.
Με την δημιουργία χώρων Camper Stop οι κοινότητες και οι Δήμοι ευελπιστούν όχι μόνο να ελέγξουν την χρήση των αυτοκινούμενων τροχοσπίτων αλλά να προσελκύσουν επισκέπτες με τέτοια οχήματα στις πόλεις και στα τουριστικά τους σημεία προς ενίσχυση και της οικονομίας του τόπου τους, αυξάνοντας τα έσοδα συνολικά της οικονομίας.

Στην Ευρώπη υπάρχουν πολλές εφαρμογές APP στα κινητά για την εύρεση Camper Stop.

Είμαστε στην διάθεση όποιου θέλει να δημιουργήσει έναν τέτοιον χώρο Camper Stop, να βοηθήσουμε με συμβουλές και προώθηση στις εφαρμογές αυτές ώστε να διαφημιστεί ΔΩΡΕΑΝ η λειτουργία του χώρου του.

Απάντηση

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης